“Prou seguretat militaritzada i més seguretat humana” #Covid19

@martamoli_RR

Captura de pantalla 2020-04-08 a les 13.25.38

 

Entitats de pau, drets humans i cooperació, agrupades a Lafede.cat – organitzacions per a la Justícia global, critiquen l’ús del llenguatge bèl·lic i la presència de l’exèrcit en l’abordatge de les mesures per gestionar la crisi sanitària actual i reclamen que s’abordi des d’una perspectiva de seguretat humana i de Justícia global.

En un comunicat emès aquest dimarts 7 d’abril al vespre, reclamen que les funcions d’ordre públic les duguin a terme les autoritats civils i no l’exèrcit i que es facin sense recórrer a l’amenaça i control massiu de la població; que el pressupost en despesa militar es reestructuri i es destini a polítiques socials, i que les administracions adoptin un enfocament de seguretat humana des del diàleg i la cultura de pau, de democràcia i el benestar comú per abordar aquesta crisi. A més, es posen a disposició de les autoritats fer oferir el seu coneixement i les seves capacitats.

Al llarg del comunicat proposen repensar el concepte de seguretat davant la resposta del govern a la pandèmia del Covid-19: “La resposta des de la seguretat armada és totalment inadequada i ineficaç per abordar la situació generada pel Covid-19, que demana de la responsabilitat col·lectiva de cuidar-nos i confinar-nos, i de reforçar un sistema sanitari que ha patit un excés de retallades.”

Expressen que “és moment de canviar el nostre paradigma de seguretat militaritzada, per enfocar la resposta des de la seguretat humana“, per a fer front a aquesta i a futures situacions. Només enfortint i fomentant aquelles institucions i estaments que posen la vida al centre, com la sanitat, la recerca, l’educació, les cures i els cossos civils de protecció, podrem construir societats de pau, segures, solidàries, democràtiques, obertes i justes.”

 

Rebutgen la presència de l’exèrcit i el llenguatge bèl·lic tant als espais de gestió de la crisis, com a l’espai públic subrratllant que les funcions policials de manteniment de l’ordre públic s’han de dur a terme per part d’aquelles autoritats civils competents des d’un enfocament de responsabilitat col·lectiva i no des de l’amenaça, el control massiu de la població i la generació de por.

Manifesten que “qui ens dona seguretat en aquests moments són els professionals sanitaris, els serveis públics i les polítiques públiques” i demanen que es reestructuri el pressupost destinat a una despesa militar i es destini a polítiques socials.

Demanen als governs espanyol, català i administracions locals que no recorrin a respostes militaritzades i que s’adopti un enfocament des de la seguretat humana, des de la promoció de la democràcia, la cultura de pau i el diàleg, i el benestar comí. Insten a que aquesta mesura es converteixi en política pública.

Al final del manifest fan una crida a totes les entitats del tercer sector a col·laborar amb les autoritats per poder afrontar aquesta situació des de la Justícia global i la cultura de pau i manifesten que es mantindrem atentes per denunciar qualsevol mesura que vagi en direcció contrària.

 

+ info i manifest complet: http://www.lafede.cat/davant-la-resposta-a-la-pandemia-del-covid-19-repensem-el-concepte-de-seguretat

+ articles relacionats:

http://www.lafede.cat/davant-les-emergencies-globals-respostes-globals/

2 Respuestas a ““Prou seguretat militaritzada i més seguretat humana” #Covid19

  1. però l’exèrcit també fa tasques de pau, no és només per lluitar. Igual lo que sí seria interessant és que poguèssim educar exèrcit en temes de pau, de gestió de conflictes i d’empatia amb les persones. l’exèrcit també collabora quan hi ha situacions de¡emergència per pluges o altres… I tenen molt de material per ajudar en aquestes situacions. Quina millor cosa que poder-lo fer servir per servir a la societat civil! Igual la idea és mirar l’exèrcit desduna altra perspectiva. En quant a lo del llenguatge bellic… 100% d’acord. Llegeixes les declaracions de dirigents d’EEUU i el llenguatge és boig 🙂 HI ha altres maneres d’aproximar-se

    Le gusta a 1 persona

  2. Pingback: “Prou seguretat militaritzada i més seguretat humana” #Covid19 - Notícias Socioambientais das águas no Brasil

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s